Avaleht     Toit     Kliima     Kütus     Ühine!    
Mis on GMO?
Riskid
Toidutootmine
Kliimamuutused
Biokütused
Uudised
Infoleht
Artiklid
Ühine!
GM-tooted
GMO-vabad piirkonnad
Õigusküsimused
Kooseksisteerimine
Trükised
Filmid
Kalender
Kes me oleme?
Viited
Kontakt
Uus rünnak GM toidu ohutuse testimise standarditele

Toiudahela bioloogilis-tööstuslik saastumine

Centre for Integrated Research in Biosafety, University of Canterbury
Sustainability Council of New Zealand

Veebruar 2007


Tule alla on sattunud toiduohutuse testimise aluspõhimõtted. GM taimede väljatöötajad püüavad mööda hiilida võtmetestidest, hoolimata sellest, et tegu on uudsete toodetega.

Traditsioonilised toidukultuurid, mis muundatakse tööstus- või famatseutilisi komponente tootvateks, võivad väga lihtsalt saastada tavakultuure ja seega meie toitu.
Seetõttu püüavad selliste GMO-de loojad legaliseerida neid toidutaimedena, et vältida hilisemaid vaidlusi.

GM toidutaime ohutuse analüüsimise aluseks on olnud alati selle võrdlemine tema lähima muundamata sugulasega, tavaliselt on olnud tegu vanemataimega, millest antud GM sort tehti.
Muundamata vaste on olnud standardvasteks selle pärast, et tal on pikk ohutu toiduks tarbimise ajalugu.

Nüüd aga püütakse seda aluspõhimõtet kõigutada ning võrrelda riskianalüüsi käigus GM taime teise GM taimega, millel ei ole pikka ohutu kasutamise lugu.

Sellise juhtumiga tuli välja firma Monsanto, oma maisitaotluses (GM mais LY038, mõeldud loomasöödaks)


Tervet lugu loe:

http://www.sustainabilitynz.org/docs/Backgrounder_NewAttackonGMFoodSafetyStandards.pdf