¬†¬†¬† Avaleht ¬†¬†¬† Toit ¬†¬†¬† Kliima ¬†¬†¬† K√ľtus ¬†¬†¬† √úhine! ¬†¬†¬†
Mis on GMO?
Riskid
Toidutootmine
Kliimamuutused
Biok√ľtused
Uudised
Infoleht
Artiklid
√úhine!
GM-tooted
GMO-vabad piirkonnad
√ēigusk√ľsimused
Kooseksisteerimine
Tr√ľkised
Filmid
Kalender
Kes me oleme?
Viited
Kontakt
Teadlaste avaldus Bt toksiini kohta seoses eksperimentaalriisiga

Avaldus Bt toksiini CryAc võimaliku allergeensuse kohta

12. september 2006

Meie, allakirjutanud, tunneme muret hiljutiste avastuste üle, mis puudutavad riisi (1) ja riisitoodete, k.a. lastetoitude (2), saastumist eksperimentaalse geneetiliselt muundatud (GM) riisiga. Kõnealune GM riis sisaldab geeni, mis kodeerib Cry1Ac valku, aga võimalik, et Cry1Ab/Cry1Ac liitvalku, millel on valguga Cry1Ac (3) sarnased immunogeensed omadused. 

Valk Cry1Ac pole lubatud inimestele tarvitamiseks mitte ühegi põllukultuuri koostisosana. Pealegi räägitakse selle võimalikust allergeensusest. Cry1Ac valku kodeerivat geeni puudutavad uurimistööd (4) on näidanud, et:

1)      Cry1Ac protoksiin on potentsiaalne immunogeen;

2)   See protoksiin on immunogeenne nii kõhukelmesiseselt (süstimisel) kui ka maosiseselt (suu kaudu manustamisel);

3)  Immuunvastus protoksiinile on nii süsteemne (kogu keha mõjutav) kui ka limane ehk mukoosne (limaskesti mõjutav);

4)      Cry1Ac protoksiin seondub hiire peensoole pinnal olevate valkudega ning see võib avaldada pikaajalist mõju imetajate tervisele;

Seetõttu soovitame tungivalt selle GM riisi arendajatel ja riikide ametivõimudel suhtuda suure ettevaatlikkusega Cry1Ac geeni kasutamisse geneetiliste konstruktide koostises GM riisis. Tuleb arvestada võimalusega, et inimesed, eriti teatud inimgrupid, nagu imikud või väikelapsed, puutuvad kokku toidus sisalduvate immunogeenselt oluliste Cry valkude kogustega.

Enne kõnealuse GM riisi importimist, tarbimist, lubamist või edasist aretamist tuleks läbi viia selle terviseohutuse põhjalik hindamine, kuna riis on väga laialt kasutatav põllukultuur. GM riisi ohutuse hindamiseks peab viima läbi uuringud, mis lähtuvad FAO/WHO ekspertide poolt soovitatud allergeensuse analüüsi standarditest (5) ja seda peaks läbi viima sõltumatud teadlased ning avaldama saadud tulemused eelretsenseeritud ajakirjades. Lisaks tuleks kiiremas korras võtta käsile täiendavad uuringud Cry1Ac ja teiste Bt valkude võimaliku allergeensuse hindamiseks.

 

Allkirjastanud:

   

Prof. Ian F.Pryme, Biomeditsiini teaduskond, Bergeni Ülikool, Norra

Prof. Gilles-Eric Séralini, CRIIGEN´i teadusliku nõukogu president, Caen´i Ülikool, Prantsusmaa 

Dr. Christian Velot, CRIIGEN´i teaduslik nõukogu, Geneetika ja Mikrobioloogia  Instituut, Paris-Sud , Prantsusmaa

 

(1) Zi, X. (2005) GM rice forges ahead in China amid concerns over illegal planting. Nature Biotechnology 23: 637. 

(2) http://www.greenpeace.org/china/en/press/releases/20060314-heinz-rice-cereal

(3) Tu, J., Zhang, G., Datta, K., Xu, C., He, Y. Zhang, O., Khush,G. & Datta, S.K. (2000) Field performance of transgenic elite commercial hybrid rice expressing Bacillus thuringiensis δ-endotoxin. Nature Biotechnology 18: 1101-1104.

(4) Moreno-Fierros, L. García, N. Gutiérrez, R. López-Revilla, R. &Vázquez-Padrón, RI..(2000) Intranasal, rectal and intraperitoneal immunization with protoxin Cry1Ac from Bacillus thuringiensis induces compartmentalized serum, intestinal, vaginal and pulmonary immune responses in Balb/c mice. Microbes Infect 2: 885-90;

Vázquez-Padrón, R.I, Moreno-Fierros, L. Neri-Bazán, L, de la Riva, G.A & López-Revilla, R. (1999) Bacillus thuringiensis Cry1Ac protoxin is a potent systemic and mucosal adjuvant. Scand J Immunol 49: 578-584;

Vázquez-Padrón, R.I Moreno-Fierros, L. Neri-Bazán, L, de la Riva, G.A & López-Revilla, R. (1999) Intragastric and intraperitoneal administration of Cry1Ac protoxin from Bacillus thuringiensis induces systemic and mucosal antibody responses in mice. Life Sciences 64: 1897-1912;

Vázquez-Padrón, R. I., Moreno-Fierros, L. Neri-Bazán. L. Martínez-Gil, A.F., de la Riva, G.A. & López-Revilla, R. (2000) Characterization of the mucosal and systemic immune response induced by Cry1Ac protein from Bacillus thuringiensis HD 73 in mice. Braz J Med Biol Res 33: 147-155;

Vázquez-Padrón, R. I., Gonzáles-Cabrera, J., García-Tovar, C. Neri-Bazán, L., López-Revilla, R., Hernández, M., Moreno-Fierros, L. & de la Riva.G.A. (2000) Cry1Ac protoxin from Bacillus thuringiensis sp. kurstaki HD73 binds to surface proteins in the mouse small intestine. Biochem Biophys Res Comms 271: 54-58.

Guerrero, G. G., Dean, D.H. & Moreno-Fierros, L. (2004) Structural implication of the induced immune response by Bacillus thuringiensis Cry proteins: role of the N-terminal region. Molecular Immunology 41: 1177–1183.

(5) FAO/WHO 2001. Evaluation of allergenicity of genetically modified foods. Report of a joint FAO/WHO expert consultation on allergenicity of foods derived from biotechnology, 22 – 25 January 2001. Rome, Italy.

 

http://www.greenpeace.org/international/press/reports/ScientistStatementHealthConcernsGErice