¬†¬†¬† Avaleht ¬†¬†¬† Toit ¬†¬†¬† Kliima ¬†¬†¬† K√ľtus ¬†¬†¬† √úhine! ¬†¬†¬†
Mis on GMO?
Riskid
Toidutootmine
Kliimamuutused
Biok√ľtused
Uudised
Infoleht
Artiklid
√úhine!
GM-tooted
GMO-vabad piirkonnad
√ēigusk√ľsimused
Kooseksisteerimine
Tr√ľkised
Filmid
Kalender
Kes me oleme?
Viited
Kontakt
ARM

Antibiootikumiresistentsetest markergeenidest

Sõltumata GMO-de loomise meetodist (bakterite abil, nn. DNA püssi abil), õnnestub võõr-DNA siirdamine vaid väikesesse hulka rakkudesse. Tundmaks ära, millised rakud on sisestatud võõr-DNA vastu võtnud, lisatakse siirdatavale geenile sageli ka antibiootikumiresistentne märgistusgeen.

Üheks selliseks GMO-ks on nt. GM suurendatud tärklisesisaldusega kartul, mille Euroopa Toiduohutuse Amet soovitas lubada põhjendusega, et antud kartulis (ja paljudes teistes GMO-des) kasutatud antibiootikumiresistentsust kodeeriv geen nptII ei ole oluline, sest kodeerib resistentsust "ebaolulistele" antibiootikumidele. Seda arvamust oponeerib nii Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO), kui Euroopa ravimiamet (EMEA), kes mõlemad nimetavad antud antibiootikume väga olulisteks.  EMEA selgitustega saab tutvuda järgmiselt lingilt:

http://www.emea.europa.eu/pdfs/human/opiniongen/5693707en.pdf

Eesti mõlemad GMOde lubamisega tegelevad asutused (Keskkonnaministeeriumi juurde loodud Geenitehnoloogia Komisjon ja Põllumajandusministeeriumi juurde loodud Uuendtoidu Komisjon) on siiani ignoreerinud keskkonnaorganisatsioonide protestidest hoolimata antud probleemi ning on hääletanud antibiootikumiresistentsue markergeene sisaldavate GMO-de poolt.

Taustaviiteid:

Austria uurimus EFSA antibiootikumiresistentsetemarkergeenide levikut puudutava hinnangu kohta:
http://www.bmg.gv.at/cms/site/attachments/7/4/2/CH0810/CMS1198058130229/woegerbauer_2007.pdf

Soil studies reveal rise in antibiotic resistance
http://www.ncl.ac.uk/press.office/press.release/item/soil-studies-reveal-worrying-rise-in-antibiotic-resistance